preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Matija Antun Relković" Davor

Na ovim stranicama možete pogledati vijesti vezane za višegodišnji projekt "Davor nekada i sad"


Stari recepti

Autor: Ivica Gelemanović, 27. 10. 2009.

Što su jeli naši stari?

1. PITA s orasima ili makom

Pola litre mlijeka, 2 jaja, 2 žlice tvrde svinjske masti, malo šećera i soli, brašna po potrebi i kvas.

Od svega zamijesi tijesto da se ne lijepi. Ostavi tijesto da se digne, istresi na dasku za tijesto ili laneni ubrus kojim je pokriven stol, malo premijesi, prepolovi i napravi dvije kugle tijesta. Oklagijom razvaljaj tijesto, namaži filom, smotaj u roladu (jukvu). Isto postupi i s drugom kuglom.

Fil (nadjev): napravi nadjev od maka ili oraha s prokuhanim toplim mlijekom i malo šećera.

Jukve metni u protvu, neka malo odstoje i još se podignu. Pite su se najbolje ispekle u rerni šporeta koji se ložio drvima. Prilikom pečenja, pitu morate ogledati pazeći da se ne prepeče.

 

2. KAŠA MAMALJUGA

Metni vodu kuhati, posoli. Kada voda dođe do vrenja, u njoj zakuhati bijelo kukuruzno brašno. Kuhati oko 30 minuta. Kaša ne smije biti tvrda (ovdje pomaže samo iskustvo kuharice).

Nakon toga u tavi ugrijati domaću svinjsku mast, dodati u kašu  da „zacvrči“. Izmiješati i poslužiti.

 

3. a) ŽGANCI

Staviti vodu kuhati, kada prokuha malo posoliti, zatim stalno miješajući dodavati kukuruzno brašno. Napraviti srednje tvrdo i još kuhati 30 minuta uz povremeno miješanje. Kuhačom ili uz pomoć dviju žlica vaditi žgance i stavljati u zdjelu.

Žganci se mogu poslužiti na različite načine.

            Jedan od načina je stavljanjem žganaca u zdjelu sa skuhanim grahom, drugi služenje žganaca s mlijekom. Treći način:izmiješati ih s kravljim sirom i preliti mašću u kojoj se ugrijalo vrhnje, četvrti: sitno narezati slaninu i crveni luk, lagano popržiti na masti i tako toplo preliti preko žganaca.

 

 

 

 

  b) ŽGANCI

1/2 kg kukuruznog brašna od biliša,
2 žlice maslaca,
1 velika glavica luka
sol.

Uspite kukuruzno brašno  u vrelu i posoljenu vodu. Tako neka se kuha desetak minuta uz stalno miješanje kuhačom. Kuhanu smjesu vadite žlicom u zdjelu. Začinite ih maslacem i lukom (a može i malo slanine). Na vrućem maslacu ispirjajte sitno narezan luk i prelijte žgance.

 

4. BAZLAMAČA

3 jaja, malo soli, 8-10 žlica brašna, 5 žlica  istopljene masti, 2 šake šećera i 1 litra mlijeka.

Sve zajedno izmuti, izlij u veliku protvu i peci oko pola sata.

5. PROVA

Prosijati bijelo kukuruzno brašno i staviti u jednu dovoljno veliku posudu. U drugoj posudi zakuhati malo posoljenu vodu. Takvom vrelom vodom „pofuriti“ brašno i napraviti glatko tijesto. Ne smije biti tvrdo. Istresti u protvu namazanu s malo masti. Prije pečenja, bake su običavale u sredinu prove utisnuti prst ili su to zadovoljstvo koji puta prepustile najmlađem unuku. Prova se obično pekla dok ne porumeni, otprilike jedan sat.

 

6. TRGANCI

Od bijelog pšeničnog brašna, malo soli i mlake vode ukuhaj meko tijesto da se nelijepi. Oklagijom (razvijalom) razvaljaj i rastanji tijesto,  izreži na trakice veličine koliko je dug i širok jedan prst.

Protresi ih da se malo posuše i odvoje . Kuhaj ih u slanoj vodi par minuta. Procijedi, stavi u zdjelu. Ugrij svinjsku mast, dodaj malo vrhnja i sve zajedno prelij preko trganaca. Odozgor namrvi kravljeg sira. S trgancima posluži raskruženu glavicu luka.

Luk se očisti, razreže u svim smjerovima (raskruži) , posoli, stavi u krpu kojom se glavica luka omota,višak krpe zavrti i tako stegne glavica luka kako bi se njeni sokovi i sol međusobno proželi.

 

 

7. MEDENJACI

2 dl mlijeka, 1 velika žlica sode bikarbone, 1 šalica šećera, 6 šalica ulja, 2 dl meda i malo manje od 1kg brašna. Sve zajedno umijesiti koristeći otopljeni med.

8. MEDENI ŠEŠIRIĆI

1 dl meda, 2 žlice masti, 2dl šećera, 2 jaja i malo sode bikarbone.   Zamijesi tijesto i vadi okruglim modlom ili čašom dviju različitih veličina. Pečene ih slijepi sljedećim nadjevom:na pari istuci 2 bjelanjka s 12 žlica mljevenog šećera dok ne postane dovoljno gusto.

 

9. PAPRENJACI

25 dkg masti, 15 dkg šećera, 10 dkg meda, 1 jaje, 3 žlice vode, malo soli, papra i mljevenog klinčića.

Umijesi i reži pravokutnike u koje su utisnuti razni uzorci izrezbareni u drvenom modlu.

10. ŽLIČNJACI

Zakuhaj u posudi pola litre posoljene vode.

U drugoj posudi izmješaj 2 jaja s 2 dl mlijeka, dodaj brašna da tijesto bude meko i glatko. Žlicom vadi tijesto i stavljaj žličnjake u vrelu slanu vodu. Kuhane ocijedi i prelij otopljenim maslacem na kojem si ispekla 2 jaja.

11. KUGLOF

Pola litre mlijeka, 3 jaja, 1 dl ulja, 2 šake grožđica, 1 kocka kvasa, malo soli i  šećera po želji. Sve zajedno umiješaj, istresi u modli za kuglof i stavi peći.

12. KRAFNE 

Pola kilograma brašna, kocka kvasca, 2 žumanjka, 2 žlice šećera, 2 žlice ulja; 2,5 dl mlijeka, 2 žlice ruma i malo soli.

Umijesi, razvaljaj i reži okruglim oblikom ili čašom te peci u vrelom ulju ili masti.

13. GOMBUČIĆI

Načiniti gustu smjesu od vode, brašna i soli. Zakuhati vodu i u kipuću stavljati loptice rukama kidanog tijesta. Skuhane loptice ocijedimo, zalijemo otopljenim vrhnjem na masti. Stavimo u protvu, prelijemo vrhnjem i zapečemo u rerni.

 

14.     a) CICVARA

3 jaja, malo soli, 1 litra mlijeka, brašna po potrebi. Umijesiti, lijevati u tavu na zagrijanu masnoću i peći. Gotove izrezati na trokute   jesti uz čaj ili mlijeko.

b) CICVARA

Pola litre vrhnja (kajmaka) kuhati na umjerenoj vatri, kada dođe do vrenja lagano sipati kukuruzno brašno uz stalno miješanje. Malo posoliti. Skuhanu cicvaru staviti u zdjelu i preliti žlicom vrelog maslaca.

15. MLIZA

1 litra mladog mlijeka, 5 žlica šećera i 1 žlica soli se pomiješa, tome dodaju 3 jaja. Pomalo se doda brašno do željene gustoće. Izlije se u protvu namazanu mašću i zapeče.

 

16. PREKLAPANI

1 kg brašna umijesi (umrvi) s 1 šalicom masti. Malo kvasca i soli zagrij s 2 dl mlijeka i prelij preko brašna. Sve zajedno umijesi i tijesto razvaljaj na debljinu od 1cm. Reži kvadrate, na njih stavi pekmez ili orahe prelivene vrelim mlijekom. Preklopi suprotne „ćoškove“-vrhove i peci. Još dok su topli uvaljaš ih u kristal šećer.

17. AMONIJAŠI

Šalica masti, šalica vrhnja, šalica šećera, umjesiti u brašno i tome dodati malo ledenog kvasca-„amonije“ s malo vode. Razvaljati na debljinu od 1 cm i vaditi na čaše. Ispeći i poslužiti.

18. PRACE

Prace mogu biti crne, bijele, s orasima, rogačima…

Izmiješati 1 šalicu masti, 1 šalicu šećera, 1 šalicu rogača i prašak za pecivo stavljen prethodno u malo vode da zakipi.Dodati brašno i umijesiti tijesto. Tijestom puniti modlice i peći.Pečene prace istresti iz modlica i uvaljati u kristal šećer.

 

19.TARANA

Najčešće se jela za doručak s mlijekom, vrhnjem ili prelivena mašću.

Staviti kuhati litru malo posoljene vode. Za to vrijeme s malo vode i brašna umijesiti grudice tvrđeg tijesta ili veću kuglu tijesta koju se nariba ribežom (trenicom). Malo se prosuši a zatim zakuha na vodi. Skuhanu taranu se ocijedi i posluži s mlijekom ili vrhnjem.

20. RIŽA S JABUKAMA

            Skuhati rižu u mlijeku sa šećerom. U posudu staviti skuhanu rižu, prokuhane kriške jabuka i prekriti snijegom od 3 bjelanjka, 12 dkg šećera i malo soka od limuna.  Zapeći da blago porumeni.

21. a) OŠKVARANI

1kg čvaraka samljeti na stroj za mljevenje mesa, dodati brašna po potrebi i prašak za pecivo. Zamijesiti, razvaljati i vaditi kolače čašom primjerene veličine. Ispeći.

 b)POGAČICE SA ČVARCIMA („ Od oškvaraka“)

½ l čvaraka
2 jaja
pola žlice papra                            
kuglica (veličine oraha) kvasca (germe) - domaći
¾ l brašna                       
žličica soli
šalica mlijeka


Isjeckati (ili samljeti strojem za mljevenje mesa) oškvarke – čvarke. Pomiješati ih s brašnom, dodati jaja, sol i papar. U malo mlakog mlijeka rastopiti kvasac i zamijesiti tijesto, Pokrijti ga, ostaviti ga mirovati na toplom oko pola sata. Nakon toga razvaljati tijesto na debljinu pola prsta, izrezati čašom, ostaviti da se malo podignu. Kada se pogačice dignu premažemo ih žumanjcima i pečemo dok ne dobiju svjetlu boju.

 

 

22. ĆORAVI PAPRIKAŠ

 

Na masti popržiti jednu veću lukovicu (raskruženu i usitnjenu), zatim dodati oguljen, opran i izrezan na kockice krumpir. Posoliti, pobiberiti i dodati malo crvene paprike. To se sve dinsta uz lagano dolijevanje vode. Kad je krumpir kuhan doda se još vode onoliko koliku gustoću želimo.




Kada zvono zvoni ?

Prva smjena

1. sat: 07:30 - 08:15
 2. sat: 08:20 - 09:05
 3. sat: 09:10 - 09:55
4. sat: 10:10 - 10:55
5. sat: 11:00 - 11:45
6. sat: 11:50- 12:35
  7. sat: 12:40 - 13:25

Druga smjena

1. sat: 13:30- 14:15
2. sat: 14:20 - 15:05
3. sat: 15:20 - 16:05
4. sat: 16:10 - 16:55
5. sat: 17:00  - 17:40

 

 

 

Virtualna knjižnica naše škole

Poveznica na knjižnicu: http://sites.google.com/view/virtualna-knjiznica-davor

 

Korisni linkovi
Lista linkova je prazna
Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

Oglasna ploča
Korisni linkovi


CMS za škole logo
Osnovna škola "Matija Antun Relković" Davor / Ignjata Brlića 1, HR-35425 Davor / os-mareljkovic-davor.skole.hr / ured@os-mareljkovic-davor.skole.hr
preskoči na navigaciju