2023-11-02 07:51:00

TJEDAN ŠKOLSKOG DORUČKA

Brojne škole u diljem Hrvatske obilježile su Tjedan školskog doručka (16. – 20.10.2023.). I mi smo se raznim aktivnostima pridružili ovoj manifestaciji.

U blagovaonici škole učenici 5.a razreda 19.10., u četvrtak, tijekom sata razrednika jeli su svoje zdrave doručke koje su sami pripremili. Obroci su bili raznovrsni: mussli sa jogurtom, zobena kaša, zobene i kukuruzne pahuljice s mlijekom, voćem ili jogurtom, rižin gris, integralni krekere i ribane jabuke.

Ovom prigodom porazgovarali smo i sa školskim kuharom Patrikom o zdravoj prehrani. U nastavku pročitajte intervju.

 

Učenici 5.a razreda „M. A. Relković“ Davor

intervjuirali školskog kuhara u sklopu aktivnosti

provedenih povodom Tjedna školskog doručka.

Jedite domaću hranu, manje fast-food obroka!

Kuhar preporučuje što više zdravih proteina i raznovrsnih domaćih organskih namirnica kako bismo imali uravnotežene zdrave obroke.

Za početak nam se predstavite. Kako se zovete i koliko godina imate?

Zovem se Patrik. Imam 22 godine. Po struci sam kuhar.

Jeste li zadovoljni poslom školskog kuhara?

Za sada sam zadovoljan poslom školskog kuhara.

Što je drugačije u školskoj kuhinji u odnosu na to kada ste Vi išli u školu?

Završio sam školu prije 9 godina. Tada smo samo dva puta tjedno imali kuhane obroke, za razliku od vas danas, kada kuhani obrok u školi imate četiri puta tjedno.

Što biste preporučili djeci da jedu više, a koje namirnice i jela da izbjegavaju?

Preporučujem puno povrća u prehrani te zdravih proteina: domaća kuhana jela (koje skuhaju mame, bake ili netko drugi), od organskih namirnica, a ne tzv. fast-food, zatim raznoliko povrće, puno voća, a što manje slatkiša i nezdravih masnoća.

Možete li nam pomoći odgonetnuti što se krije iza tajanstvenih naslova školskih obroka iz brošure Tjedan školskog doručka?

Mogu pokušati.

Nazivi su podijeljeni po danima u tjednu, a glase: Proteini na kruhu, Školska pita, Šareni tanjur, Popajev doručak i Zapečeno iznenađenje.

Proteini na kruhu=>domaća pašteta od leće ili graha na crnom ili integralnom kruhu

Školska pita=>domaća pita, slana ili slatka, s povrćem

Šareni tanjur=> odrezak na maslacu i hladna salata s raznim povrćem

 

Popajev doručak=> omlet ili kajgana sa špinatom

Zapečeno iznenađenje=> zapečeni krumpir s mesom ili lazanje s povrćem

 

Uslijedilo je anketiranje učenika te smo saznali i njihove prehrambene navike:

* rijetki doručkuju prije odlaska u školu

* vesele se kuhanoj hrani

* najmanje vole rižoto i mahune, a najviše burek i bologneze

Inače i kod kuće izbjegavaju neko povrće (mrkvu, špinat i sl.),a vole kada im majke pripreme krumpir i grašak.

Neki su izbirljivi po pitanju hrane i nekih jela, a rijetki svakodnevno jedu slatkiše.

 

Na kraju smo zaključili da je potrebno poraditi na zdravim prehrambenim navikama, no mnogi od njih su na dobrome putu jer nemaju naviku često jesti fast-food hranu. Zdrav doručak i druženje s kuharom ovjekovječili smo prigodnom fotografijom.

Foto-galerija

D.Đurić, 5.a


Osnovna škola "Matija Antun Relković" Davor